Mortgage Nedir?
Bir tür gayrimenkul finansman sistemi olan “Mortgage”, kelime anlamı olarak “İpotek Teminatı” ifadesine karşılık gelmektedir. Söz konusu sistemin genel işleyişi, finans kuruluşlarının konut sahibi olmak isteyenlere uzun vadeli kredi kullandırması ve kullandırdıkları bu uzun vadeli kredilerin teminatını oluşturmak üzere satın alınan konutlar üzerine ipotek tesis etmesi şeklinde özetlenebilir.
Kredilendirilebilen Konutlar hangileridir?
Aynı binada birden fazla bağımsız bölüm bulunan apartman tipi konutlarda mortgage kullandırımı yapılabilmesi için krediye konu olacak konutun kat mülkiyeti veya kat irtifakı tapusunun bulunması gerekmektedir. Kat mülkiyetinin bulunmaması durumunda kat irtifakı tapusunun yanı sıra ekspertiz aşamasında inşaat ruhsatı ve yapı kullanım izin belgesi ile ilgili bir olumsuzluk bulunup bulunmadığı da kontrol edilmektedir. Tek bir bağımsız bölümden oluşan villa tipi veya müstakil konutlarda ise, kat mülkiyeti veya kat irtifakı tapusunun bulunmaması durumunda ise, ilgili konutun krediye uygunluğunun değerlendirilebilmesi için arsa tapusunun ve yapı kullanım (iskan) izin belgesinin temin edilmesi gerekmektedir.
Yurtdışında yerleşik kimseler Türkiye’de mortgage kullanabilir mi? Koşulları nelerdir?
Yurt dışı yerleşik müşterilerimize sadece alım-satım işlemi kapsamında ve tek bir ev alımı için Mortgage kullanımına aracılık ediyoruz. AB ülkeleri, İsviçre veya Norveç’te yerleşik iseniz alacağınız evin ekspertiz değerinin %60’ına kadar, Bu ülkeler dışında kalan bir ülkede yerleşikseniz, satın alacağınız evin ekspertiz değerinin %50’sine kadar kredi kullanabilirsiniz.
Yurtdışında yerleşik yaşayanların Türkiye’de konut kredisi kullanabilmesi için hangi belgeler istenmektedir?
• Vergi Kimlik No
• Pasaport örneği
• Gelir belgesi kapsamında; vergi belgesi veya 3 aylık banka hesap ekstresi veya kredi kartı / kredi ekstresi
• Kredi Kayıt Bürosu Kaydı (yurtdışında yerleşik olduğu ülkeye ait)
• Müşterinin ikamet adresini gösteren fatura fotokopisi (yurtdışındaki adrese ait)
Mortgage Kanunu